top of page

Les finances ètiques neixen durant el segle XIX als Estats Units, vinculades amb l'eradicació de l'esclavitud. A través d'aquest fet, algunes comunitats religioses van decidir fer aportacions econòmiques a propostes d'acord amb els drets humans i evitar inversions que promoguessin projectes  no respectuosos amb els principis ètics, com l'esclavitud. Així mateix, durant els 60 del segle XX, la gent comença a adonar-se que els seus diners eren utilitzats pel règim de l'apartheid i la guerra al Vietnam; això va suposar un punt d'inflexió de creació d'ONG, fundacions, iglésies, etc.

QUÈ SÓN?

Obtenint nous coneixements

Origen de les finances ètiques

Les finances ètiques són aquelles que fan compatible la rendibilitat econòmica i financera amb la finalitat de complir objectius socials i ambientals.   

El sistema financer/sistema financer alternatiu

El sistema financer és el conjunt de diferents entitats, mitjans i mercats que tenen la finalitat de facilitar les relacions entre les persones que posseeixen gran quantitat de diners i les que necessiten finançament. L'inconvenient d'aquest sistema és que hi ha riscos que poden generar una sèrie de conseqüències, com ara desocupació, desigualtat, crisis, etc.

El sistema financer alternatiu, en canvi, pretén eliminar les desigualtats, evitar la situació de risc a la societat i tenir cura de l'entorn.

Aporten la possibilitat de crear nous etils de negocis tenint en compte principis i criteris ètics, sempre vetllant pel benestar de la societat i el medi ambient. 

Principis ètics

  • Principi d’ètica aplicada: Un procés de reflexió que continua en l’aplicació dels criteris d’inversió i concessió de crèdits.

  • Principi de participació: La presa de decisions s’efectua de manera democràtica. No es tracta tan sols que els socis votin, sinó que han de poder participar en la definició de les polítiques bàsiques de l’entitat.

  • Principi de coherència: Fer servir els diners de forma coherent amb els nostres valors.

  • Principi de transparència: Oferir informació regular i pública de totes les activitats i les seves conseqüències.

  • Principi d’implicació: Les entitats de finançament ètic han de definir la seva política d’inversió seguint criteris positius per tal de transformar la societat.

L'impacte social

L’estalvi gestionat en la banca ètica, se situa a prop dels 1800 milions d’euros i el volum de préstecs utilitzats s’enfila per sobre dels 850 milions, amb creixements del 18% i del 5% respectivament. Aquest increment té a veure amb l’evolució en aquest sector durant el 2015. Tot i així la quota continua incrementant en el mercat.

El nombre de clients en aquest tipus de finances és molt elevat, en aquest darrers anys ha incrementat un 15% el nombre d’usuaris.

Al cap dels anys va incrementant els diners que s’estalvien en aquest tipus de finances, i al mateix temps també evoluciona el numero de préstecs concedits.

Banc Europeu creat l'any 1980, que opera a l'estat espanyol des del 2004 i té oficina a Barcelona des del 2006, posant en pràctica una política d'inversió responsable i sostenible. Opera en Espanya, països Baixos, Regne Unit i Alemania sota supervisió del Banc Central Holandès i autoritat de mercats financers. Porten 35 anys demostrant que és possible fer una banca ètica i sostenible, que te en compte el benestar de les persones i el medi ambient. Alhora es transparent, propera i amb visió a llarg termini. 
​

Entitats financeres ètiques:
​
- Quines hi ha?                                                                                            - On es troben?
- Que ofereixen? Productes / serveis financers                             - Que les fa especial?
- Sistema de governança, transparència, etc.

Cooperativa de serveis financers ètics i solidaris creada l'any 1996 amb l'objectiu de contribuir a la transformació social en positiu de la nostra economia i societat. La seva funció principal és el finançament de projectes d'economia social i solidària a través de l'intermediació financera, és a dir, recollir i captar l'estalvi de la societat civil per poder canalitzar-ho cap al finançament d'entitats de l'economia social i solidària que promoguin l'ocupació, fomentin el cooperativisme, l'associacionisme i la solidaritat. A més a més és una organització democràtica formada per persones i entitats de l'economia social i solidària.

  • Productes i serveis bancaris que facilitin un ús responsable de diners.

​

  • Finançant únicament projectes i iniciatives amb valor afegit per a la societat.

​

  • Sent transparents amb l'us que fan amb els diners.

Entitat financera creada a partir de la unió de dos projectes basats en les finances ètiques: Banca Popolare Ètica, un banc cooperatiu que treballa a Itàlia des del 1999 i Fiare que opera a Espanya des del 2005. Tots dos volen ser una eina al servei de la transformació social a través del finançament de projectes de l'economia social i solidària i la promoció d'una cultura de la intermediació financera, sota els principis de la transparència, la participació, la democràcia i el crèdit com a dret. Té referència a Europa amb més de 37.000 socis entre Itàlia i Espanya, organitzades en 5 àrees geogràfiques, amb diferents òrgans de participació i una estructura dinàmica i complexa.

Entre altres també existeix Oikocrèdit.

Com aconseguir finançament ètic a Catalunya

L'objectiu principal de les finances ètiques es la de invertir en projectes que tinguin un impacte social positiu. Per tant, a Catalunya es molt important tenir en compte aquest principal requisits per a demanar un finançament alternatiu a les entitat financeres.  

​

Aixó s'acosegueix gracies a l'organització d'entitats que s'encarreguen de recollir estalvis de moltes persones i altres recursos, que permet el finançament d'aquest tipus de projectes ètic i social, amb l'involucració de les persones que formen part d'aquestes organitzacions.

​

És molt important tenir en compte la RSC, aquestes polítiques tenen un impacte de gran caràcter, ja que estan definides de manera concreta. Hem d'aplicar els mateixos criteris en el negoci: un ús eficient dels recursos, orientació als resultats.

bottom of page